Pagina's

woensdag 9 april 2014

Dieren

Een konijn die levend in de fik gestoken werd. Een ezel die van een rots geduwd werd door een groepje jongens die zich verveelden. Een hond die in een tas van een brug afgegooid werd. Een poes die overleed in een magnatron. Een puppy die overgoten werd met sambalsaus. Sterk verwaarloosde paarden voor wie de zorgdrager na waarschuwingen van de dierenbescherming nog steeds niets doet.

Daar word je kwaad om, toch? Waarschijnlijk wel, want als het in de media komt is iedereen boos, aan de schandpaal met de dader en mocht het beestje de mishandeling overleven, bieden velen aan om hem te adopteren. Wie weerloze dieren misbruikt is een waardeloos misbaksel, vinden we met z'n allen.

Dan de massale woede over de misbruikte en verwaarloosde paarden onderweg naar de slacht vorige week. Halfgeboren veulentjes, verwondingen door ruimtegebrek in de vrachtwagens, ga zo maar door en dat zijn zeker geen uitzonderlijke gevallen. Supermarkten waren genoodzaakt te reageren en iets aan hun beleid te doen, omdat er zovelen kwaad over waren. Veel vinden het verschrikkelijk dat dieren zo nodeloos en zo verschrikkelijk lijden.

En zijn dat drie dagen erna alweer vergeten. De grotere belangstelling voor biologisch vlees is leuk, maar de meesten van ons geven simpelweg geen ruk. Men wil gewoon die goedkope vleeshompen en staat niet stil bij het hoe en wat ervan - nee, de portemonnee raakt al snel genoeg leeg, en tenslotte moet het wel leuk blijven hoor. En niet alleen in de supermarkt - vergeet de picanto bij de snackbar niet, de bitterballen op het terras, de biefstuk in het restaurant, de kapsalon na het stappen.

Dus één mishandelde poes is wel zielig, maar die miljarden dieren die tijdens dagenlange transporten geen poot kunnen verzetten, geen ruimte hebben om liggend te slapen en amper eten of drinken krijgen kijken we niet van op? Eén hond in een tas is wél schandalig, maar het weghalen van kalfjes bij hun moeder, omdat ze overschot zijn omdat moeders anders geen melk zou produceren is geen reden tot nadenken? Eén hond levenslang opgesloten is dierenmishandeling, maar miljarden varkens die nooit een poot buiten zetten 'zitten daar wel prima'?

Hoe werkt toch die schaal van ethische ophef - wanneer is mishandeling opeens niet meer verwerpelijk?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten